Ngaio House

Completed 2015

Alterations.

Use of new built-in joinery units helped organise and connect spaces in this 20th century villa, while respecting its traditional design.

Choice of materials and detailing reflect the balance between old and new. Solid American Ash and veneer panels were selected to fit with the original Matai and Rimu and introduce a lighter more contemporary feel. In high-use areas, traditional detailing, such as panelled drawer and cupboard fronts, was combined with highly durable Laminated Plywood.

The kitchen’s central bench is a key element in creating a more modern feel. The soft matt finish of the composite stone top has a timeless quality, while providing a more durable surface than natural stone. The use of solid timber in the frame and slated shelving references traditional detailing.


Ngaio House Ngaio House Ngaio House Ngaio House Ngaio House Ngaio House Ngaio House
Photography by Simon Woolf